12 Ocak 2016 Salı

Saç Dökülmelerinin Nedenleri


Saç Dökülmelerinin Nedenleri
Saç Dökülmelerinin Nedenleri



Saçlarım neden dökülüyor? Çoğunlukla erkeklik hormonları kaynaklı kellikten ötürü, erkeklerin kadınlardan daha çok saçlarının döküldüğü bir gerçektir.
Saçların incelmesi ve saç dökülmesi kadınlar arasında da yaygındır, artık moral bozmanıza gerek yok.. Vitamin eksikliği gibi basit ve geçici nedenlerden dökülmenin altında yatan daha karmaşık nedenlere kadar bu durumlar aşağıda sıralanmıştır.
Bir çok durumda, kadın ve erkeklerdeki saç dökülmesi tedavi edilebilir. Bu durum tamamen nedenine bağlıdır. Aşağıda yaygın ve yaygın olmayan saç kaybı nedenleri açıklanmıştır.

Fiziksel stres
Ameliyat, trafik kazası veya grip dahi olabilen şiddetli bir hastalığın neden olduğu fiziksel travmalar geçici olarak saç dökülmesine sebep olabilirler. Bu durum telogen effluvium olarak adlandırılan bir saç dökülmesini hızlandırabilir. Saç programlanmış bir yaşam döngüsüne sahiptir: gelişim evresi, dinlenme evresi ve dökülme evresi.“ Eğer stresli bir durum içindeyseniz, saç döngünüz bundan etkilenebilir ve dökülme fazına geçebilir,” diyor New York’lu dermatolojist Marc Glashofer. Saç dökülmesi genellikle travmadan 3-6 hafta sonrası fark edilir.

Ne yapılmalı: İyi haber, vücut kendini toparladığında saç da tekrar eski haline geri dönecektir.

Çok fazla A vitamini alınması
Amerika Dermatoloji Akademisi’ne göre, A vitamini içeren takviyeler ve ilaçlar saç dökülmesini hızlandırabilir. Günlük A vitamini alımı 4 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için 2,500 ve 10,000 IU olarak belirlenmiştir.

Ne yapılmalı: Fazla A vitamini alımı durdurulduğunda, saç dökülmesi duracaktır ve saçlar normal bir şekilde uzayacaktır.

 
 A vitamini içeren takviyeler ve ilaçlar saç dökülmesini hızlandırabilir
A vitamini içeren takviyeler ve ilaçlar saç dökülmesini hızlandırabilir

Protein eksikliği
Diyetinizde yeterince protein yoksa, vücudunuz protein miktarına bağlı saç gelişimini durduracaktır diyor Amerika Dermatoloji Akademisi. Protein alımı azaldıktan  iki veya üç ay sonra saç dökülmesi görülecektir.

Ne yapılmalı: Balık, kırmızı et ve yumurta gibi bir çok protein kaynağı vardır. Kırmızı et veya hayvansal gıdalar tüketmiyorsanız, vegan ve vejateryan protein alışkanlıklarına bakmanıza tavsiye ederiz.

Genetik
Androjenik olarak adlandırılan kadınlardaki saç kaybı, erkeklerdeki kellikle aynıdır. “Eğer belli yaş üzerinde saç dökülmesine sahip kadınların olduğu bir aileden geliyorsanız, buna siz de meyillisinizdir. ” diyor Dr. Glashofer.

Ne yapılmalı: Erkekler gibi saç gelişimine yardımcı olan yada saçları koruyan minoxidil (Rogaine)’den yararlanılabilir diyor Dr. Glashofer. Rogaine’nin bu tip saç dökülmelerinde kadınlar tarafından da kullanılabildiği kanıtlanmıştır.

Androjenik olarak adlandırılan kadınlardaki saç kaybı, erkeklerdeki kellikle aynıdır
Androjenik olarak adlandırılan kadınlardaki saç kaybı, erkeklerdeki kellikle aynıdır



Kadınlık hormonları
Hamilelik hormonu yada doğum kontrol hapları saç dökülmesini etkileyebilir. Bu durum telogen effluviuma neden olabilir ve ailesinde saç dökülmesine sahip bireylerde daha çok saç kaybına görülür. Menopoz döneminde hormon dengesinin bozulması da aynı sonucu verebilir. “Kafa derisindeki androjen (erkeklik hormonu) alıcıları aktif hale gelir,” diyor Texas’lı dermatolojist Mark Hammonds. “Saç kökü molekülleri küçülür ve sonra saç dökülmeye başlar.”

Ne yapılmalı: Eğer yeni bir Rx bir problem yaratıyorsa diğer doğum kontrol türlerini doktorunuzla konuşun ve değiştirin. Saç dökülmesine neden olabilen doğum kontrol haplarını kullanmayın, ancak bu durumun geçici olduğunu söylüyor Dr. Hammonds. Saça zarar verebilecek olan güzellik diyetleri ile probleminizi daha da arttırmayın.

Duygusal stres
Boşanma, sevdiğin birini kaybetme veya yaşlanan bir ebeveynin yarattığı sorunlar gibi duygusal stres fiziksel stresten daha az saç dökülmesine neden olur. Sıklıkla, duygusal stres saç dökülmesini hızlandırmaz, varolan problemi daha da kötü yapar diyor Dr. Glashofer.

Ne yapılmalı: Fiziksel stres kaynaklı saç dökülmesi zamanla azalır. Stresin azalmasıyla saç dökülmesi engellenir. Egzersiz yapmak, konuşma terapilerine katılmak yada destek almak gibi stres ve endişeyle başetmenin yollarını araştırın.

Hamilelik

Hamilelik saç dökülmesine neden olan başlıca fiziksel stres örneğidir (bu ve hormonlar). Hamileliğe bağlı saç dökülmeleri genellikle hamilelik esnasında değil bebek doğduktan sonra görülür. “Doğum yapmanın travmatik bir olay” olduğundan bahsediyor Dr. Glashofer.

Ne yapılmalı: Saçlarınız dökülüyorsa eğer, bir kaç ay içinde saçlarınızın yeniden iyileşeceğinden emin olun. Dr. Glashofer bu durumun normal olduğunu belirtiyor.

Kellik

Üç erkekten ikisi 60 yaş itibariyle saç kaybı yaşar ve çoğu zaman bu kellik genleriyle ilgili olabilir. Bu tip saç dökülmeleri, bazı genlerin ve erkeklik hormonunun birlikte etki etmesiyle oluşur, genellikle M şeklinde alında saç hizası bırakır.

Ne yapılmalı: Minoxidil (Rogaine) veya finasteride (Propecia) gibi ağızdan alınan lokal kremler vardır, bu ilaçlar saç dökülmesini durdurabilir ve hatta saçların güçlenmesini bile sağlar. Saç ekimi yada çeşitli ameliyatlar da diğer seçenekler olabilir.

Anemi

Yaşları 20 ve 49 arası değişen her on kadından biri demir eksikliğinden (en çok görülen anemi türü) ötürü anemi hastasıdır, bu da saç dökülmesine neden olabilir. Doktorunuz bu tür bir anemiye sahip olup olmadığınızı kan testleriyle belirler.

Ne yapılmalı: Demir takviyesi problemi çözecektir. Saç dökülmesine ek olarak anemi yorgunluk, baş dönmesi, solgun cilt, soğuk el ve ayaklar gibi diğer semptomları da içerir.

Vitamin B eksikliği

Amerika’da yaygın olmamasına rağmen, düşük seviyelerdeki vitamin B diğer düzeltilebilir saç dökülmesi nedenidir.

Ne yapılmalı: Anemi gibi basit takviyelerle sorun çözülebilir. Bu yüzden diyet alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Balık, et, katı sebzeler ve ekşi olmayan meyvelerin içerdiği doğal B vitaminini almaya özen gösterin. Meyve ve sebzelerce zengin hatta protein ve yağlarca desteklenen dengeli diyetler uygulamak saç ve vücut sağlığınız için iyidir.

Hipotiroid

Hipotiroid, tiroid hormonunun az çalışmasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Tiroid metabolizmanın iyileşmesi ve düzgün çalışması için hormon üreten boyunda yer alan bir organdır, yeterince hormon salınmadığında saç dökülmeleri yaşanabilir. Bu yüzden doktorunuz gerçek sebebi testlerle belirlemelidir.

Ne yapılmalı: Sentetik tiroid tedavisi bu problemin üstesinden gelmekte önemlidir. Tiroid seviyenizin normale dönmesiyle saç dökülmeniz de azalacaktır.

Bağışıklığa dair saç dökülmesi

Alopecia areate olarak da adlandırılır ve temel olarak bağışıklık sisteminin aşırı aktif olmasının bir sonucudur. “Vücut afallayabilir” diyor Dr. Glashofer. “Bağışıklık sistemi saçı yabancı yada yaptığı bir hata olarak görür.”

Ne yapılmalı: Steroid enjeksiyonları alopecia areate’nin tedavisindeki ilk adımdır. Rogaine gibi diğer ilaçlar da kullanılabilir. Bu tarz durumlar tahmin edilemez, saçlar tekrar uzayıp tekrar dökülebilir.
 

Lupus

Lupus gibi diğer bağışıklık sistemi rahatsızlıkları saç dökülmesine neden olabilir. Bu durum da vücudun yanlış tepkisinden ötürüdür: bağışıklık sistemi hücreleri saç hücrelerine saldırırlar. Şanssız bir şekilde, Dr. Hammonds bu tür saç dökülmelerinin geri dönüşü olmadığını belirtiyor.

Ne yapılmalı: Eğer saç kaybı orta seviyeyse, bu hasarı önlemek için yeni bir saç stili denemek isteyebilirsiniz. Örneğin kısa saç uzun saçtan daha güçlüdür ve kellik izlerini kapatabilir.

Ani kilo kaybı

Ani kilo kaybı fiziksel travmanın bir şeklidir ve saçların incelmesine neden olur. Eğer bu kilo kaybı sizin için iyi olsa bile saç kaybı gerçekleşir. Kilo kaybı vücudu strese sokar veya düzgün beslenmeme mineral yada vitamin eksikliklerinden de kaynaklanabilir. Gözle görülür kilo kaybı ile beliren saç dökülmesi anoreksia yada bulimia gibi yeme bozukluklarının bir işareti olabilir.

Ne yapılmalı: Dr. Hammonds “Ani kilo kaybı sisteminizi şoka sokabilir ve altı aylık bir saç dökülme sürecinden sonra vücut kendini düzeltecektir,” diyor.

Kemoterapi

Kanserle savaşmak için kullanılan bazı ilaçlar maalesef saçların dökülmesine sebep olur. “Kemoterapi nükleer bomba gibidir,” diyor Dr. Glashofer. “Hızla büyüyen kanser hücrelerini öldürür, aynı zamanda saç hücreleri gibi diğer hücreleri de,” diye ekliyor.

Ne yapılmalı: Kemoterapi bittiğinde, saçlarınız farklı bir şekilde yada farklı bir renkte tekrar uzayacaktır (genellikle düz saçlar kıvırcık saça dönüşür). Araştırmacılar kanserle mücadele etmesi için yan etkileri daha az olan yeni ilaçlar üzerinde çalışmaktadırlar.

Polikistik over sendromu

Polikistik over sendromu erkeklik ve kadınlık hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanır. Androjen fazlalığı yumurtalık kistlerine, yüksek diabet riskine, menstural periyotun değişimine, kısırlığa ve hatta saçların incelmesine neden olur. Çünkü erkeklik hormonları polikistik over sendromuyle alakalıdır, yüz ve vücutta kılların çıkması gibi belirtilere de sahiptir.

Ne yapılmalı: Bu sendromun tedavisi hormon dengesiyle sağlanır ve bu değişiklikler tamamen tersine döner. Diyet, egzersiz, doğum kontrol hapları, kısırlık ve diyabet riski için yapılan özel tedavilerden faydalanılabilir.



Antidepresanlar, kan incelticiler ve diğerleri..

Bazı tip ilaçlar saç dökülmesi yapabilir. İçlerinden bazıları kan inceltici olarak bilinen beta bloklayan ilaçlardır. Methotrexate, lityum, İbuprofen gibi iltihap önleyici ağrı kesiciler, antidepresanlar saç dökülmesi yapabilirler.

Ne yapılmalı: Doktorunuzun kullandığınız bir ilacın saç dökülmesine sebep olduğu biliniyorsa, doktorunuzla doz için yada yerine kullanabileceğiniz başka bir ilaç için konuşmalısınız.

Stil yaratma

Yıllardır varolan çeşitli saç stilleri saçların dökülmesiyle sonuçlanabilir. Örneğin, saçları sıkı toplamak, perma yaptırmak, ördürmek veya saçı güçlendiren bazı kimyasal maddeler, sıcak su banyoları, çeşitli diğer kimyasallar ve yüksek ısı kullanmak saç kaybı yapar. Çünkü bu tür uygulamalarla saç kökleri zarar göreceğinden saçlar tekrar uzamayabilir.

Ne yapılmalı: Bu tür uygulamalar ve stillerden kaçınmak için, Amerikan Dermatoloji Akademi’si saçların hava alması için, şampuan sonrası saç bakım ürünü kullanılmasını tavsiye ediyor.

Saç yolma hastalığı

Saç yolma hastalığı, dürtüsel bir hastalıktır ve kişinin saçını çekmesine ve böylece saç kaybı yaşamasına neden olur. “Bu bir tik gibidir, böyle kişiler saçlarıyla oynarlar ve saçlarını çekerler,” diyor Dr. Glashofer. Maalesef, bu oyun kafanın doğal koruyucusu olan saçlarınızı yolmanızla sonuçlanır. Saç yolma hastalığı genellikle 17 yaşından önce ve erkeklere kıyasla her dört kadından birinde görülür.

Ne yapılmalı: Bazı antidepresanlar etkili olabilirler, ancak davranışsal terapi diğer bir seçenek olabilir.
Yaşlanma
50 veya 60 yaşına gelmeyen kadınlarda saç dökülmesi veya saç incelmeleri yaygın değildir diyor Dr. Glashofer neden olduğundan emin olmayarak.

Ne yapılmalı: Uzmanlar bu durumda herhangi bir tedavi önermiyorlar. Bu yüzden kadınlar saç dökülmelerini şapka, peruk gibi kozmetik ürünlerle kapatabilirler. Saç hasarını önleyebilecek bir çok püf noktası ve 50 yaşın üzerinde dahi sağlıklı ve ışıltılı saçlara sahip olmak için bir çok yol vardır.
 
50 veya 60 yaşına gelmeyen kadınlarda saç dökülmesi veya saç incelmeleri yaygın değildir
50 veya 60 yaşına gelmeyen kadınlarda saç dökülmesi veya saç incelmeleri yaygın değildir

Anabolik steroidler

Bazı sporcuların kaslarını şişirmek için kullandıkları anabolik streoidler saç dökülmesi yapabilir Amerika Dermatoloji Akademi’sine göre. Anabolik steroidler polikistik over sendromu gibi vücutta aynı etkiyi yaparlar, mekanizmaları aynıdır diyor Dr. Hammonds.

Ne yapılmalı: İlaçlar bırakıldıktan sonra durum eskiye dönecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder